Come learn to make preserves at Santropol Roulant! Relishes and chutneys are perfect for turning garden staples such as zucchinis, cucumbers, beets, tomatoes or apples into delicious condiments. They are also the most beginner-friendly project out there; the texture is so easy to get right!
In a nutshell, you'll learn:
– canning how-to and step-by-step workflow with a focus on relishes and chutneys
– sourcing and selecting recipe, we'll provide our favourites: apple chutney, roasted beet and tomato relish and cucumber and cumin relish.
– safe ingredient substitutions
– equipment
– processing time
All participants will go home with a recipe, a step-by-step canning checklist, and a delicious jar of relish or chutney!
The workshop will be bilingual (French/English). It will be led by Isabelle and Colleen. Isabelle is Santropol Roulant’s food preservation coordinator; she has been canning food for 5 years, and loves teaching people new skills. Colleen is our food preservation work share; she has grown her food preservation skills through her involvement at the Roulant and is great at mentoring others!
Should you have any questions, email Isabelle or call her at 514-284-9335. If a cash payment suits you better, stop by the Roulant office.
Please note that we will not be issuing any refunds for cancellations made after August 4th.
............
Venez apprendre à préparer des conserves au Santropol Roulant. Le chutney et la relish mettent en vedette des légumes tels que les concombres, les zucchinis, les betteraves et les tomates qui sont abondant dans les potagers montréalais. De plus, ces projets sont parfaits pour l'initiation à la mise en conserve car ils peuvent être manipulés plus lentement sans que la texture en souffre!
Nous discuterons:
– de la marche à suivre et des étapes de la mise en conserve à la marmite d'eau bouillante.
– des ressources et de la sélection de recettes
– des substitutions alimentaires saines
– de l’équipement de base
– du temps de cuisson et de traitement
Tous les participants recevront des recettes, un résumé de la marche à suivre et un pot de relish ou de chutney.
L’atelier sera bilingue (français/anglais).
Au sujet des animatrices
Cet atelier sera animé par Isabelle et Colleen. Isabelle est la coordonnatrice de la conservation alimentaire au Roulant; elle fait de la mise en conserve depuis 5 ans et adore accompagner les gens dans l’apprentissage de nouvelles habiletés. Colleen est notre stagiaire en conservation alimentaire; elle a approfondi ses talents ici au Roulant et elle est particulièrement douée pour le mentorat!
Si vous avez des questions, n’hésitez pas à nous appeler au 514-284-9335 ou à envoyer un courriel à Isabelle. Si vous préférez payer en argent comptant, passez par les bureaux du Roulant.
Veuillez noter que nous n'offrirons pas de remboursement pour toute annulation effectuée après le 4 août.
